Skip to content

Alpha cursus
Wat is Alpha?
Het concept van de Alpha-cursus is even simpel als doeltreffend. Een groep van een man of vijftien komt tien avonden en één weekend bij elkaar om te praten over de basisbeginselen van het christelijk geloof. Elke avond begint met een maaltijd, gevolgd door een presentatie en discussies in kleine groepjes. En dat alles geheel gratis. Al 140.000 mensen namen dit ‘proefabonnement op het geloof’.

Wat is Alpha?
De Alpha-cursus biedt iedereen de mogelijkheid om in tien avonden en een weekend op een ontspannen manier te ontdekken wat het christelijk geloof inhoudt. De cursus is laagdrempelig, leerzaam en ook gewoon leuk!

Je bent zeker niet de enige
Meer dan 16 miljoen mensen wereldwijd hebben de cursus inmiddels gevolgd. In Nederland waren dat er ruim 195.000. De cursus wordt gegeven in kerken, cafés, studentenverenigingen, jongerenclubs en zelfs in gevangenissen. De Alpha-cursus is gratis. Soms wordt er voor de maaltijd een bijdrage gevraagd. Zie ook www.alpha-cursus.nl

De Alpha-cursus is iets voor mensen die...
...vrijblijvend meer willen weten over het christelijk geloof
...christen zijn en de basis willen opfrissen
...denken dat er meer moet zijn tussen hemel en aarde

Alpha staat voor:
Alle mensen zijn welkom
Atheïst, boeddhist? Zoeker of gewoon geïnteresseerd? Jong christen, of juist al jarenlang gelovig? Iedereen is welkom. De Alpha-cursus is voor iedereen die meer wil weten over het christelijk geloof. Jong en oud wordt van harte uitgenodigd om de basis van het christelijk geloof te onderzoeken.

Leren en lachen
Naast een heldere inhoud en veel stof tot nadenken, wordt er bij de Alpha-cursus ook veel aandacht besteed aan een goede, open, gezellige en zelfs feestelijke sfeer.

Pizza’s of pasta
De Alpha-avonden beginnen met een gezamenlijke maaltijd. Samen eten biedt natuurlijk een perfecte gelegenheid om in een ontspannen sfeer andere deelnemers te leren kennen en misschien wel vriendschappen te sluiten.

Helpen van elkaar
In de kleine groepen wordt iedereen aangemoedigd om mee te praten. Zo wordt het mogelijk om elkaar te helpen en te stimuleren in het zoeken naar antwoorden op de grote vragen van het leven.

Alle vragen mogen gesteld worden
Geen enkele vraag is te simpel of te kritisch. Iedereen krijgt de ruimte om elke vraag te stellen, waar hij/zij mee rondloopt.

Cursusinhoud
De cursus bestaat uit tien avonden, die telkens dezelfde opbouw hebben. De cursus begint met een maaltijd. Dit moment is een belangrijk onderdeel van de cursus. De cursisten leren andere deelnemers en de cursusleiding op een informele manier kennen.

Thema's
Na de maaltijd is er een pakkende inleiding over het cursusonderwerp. Tijdens de cursus worden onder andere de volgende onderwerpen behandeld: ‘Wie is Jezus? Bidden: waarom en hoe? De bijbel lezen: waarom en hoe? Hoe leidt God ons? Hoe zit het met de kerk? Wat kan ik het best met de rest van mijn leven doen?’.

Doorpraten
In kleine vaste groepen wordt met elkaar doorgepraat over het thema van de avond. De deelnemers luisteren, wisselen uit en ontdekken. Alle vragen kunnen gesteld worden, geen vraag is te gek.

Meer informatie
In september 2013 start een alpha-cursus die door de Protestantse Gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel in samenwerking met de Hervormde Gemeente wordt georganiseerd. Voor meer informatie of aanmelding kun je terecht bij Rien van Beuzekom 0180-314258 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

Bekijk ook het filmpje


Nieuwe Alpha-groep van start
Ontmoeten, vragen en ontdekken – dat doe je op de Alpha-groep. Een Alpha-cursus is een introductie in het christelijk geloof.
In Nieuwerkerk gaat op 19 september een Alpha-groep van start. In [tien] interactieve en gezellige bijeenkomsten ontdekken de deelnemers wat het christelijk geloof inhoudt. Elke avond begint met een lekkere maaltijd. Hét moment om elkaar op een ontspannen manier goed te leren kennen. Na de maaltijd luisteren de Alpha-deelnemers naar een kort, inspirerend verhaal. Elke bijeenkomst staat een ander onderwerp centraal waarover de Alpha-deelnemers doorpraten in kleine gespreksgroepen.
Lees meer...
 
Alpha Weekend 2013
Vrijdagavond 1 november en zaterdag 2 november heeft de Alpha-cursus van de Protestantse Gemeente en van de Hervormde Gemeente haar weekend gehouden. Dit weekend vond plaats in het Samuel Naardenhuis in Oostvoorne.

Een groep van 25 mensen hebben met elkaar nagedacht over de Heilige Geest. Zo werd op de eerste avond besproken over “Wie is de Heilige Geest” en op zaterdag “Wat doet de Heilige Geest” en “Hoe kan ik vervuld worden van de Heilige Geest”.

Voor veel cursisten was dit weekend een eerste kennismaking met de Heilige Geest. Naast het thema was ook tijd om met elkaar te praten, te eten en te zingen.

Kortom we kunnen terugkijken op een zeer geslaagd weekend.
 
Er is meer. Ontdek het zelf op de Alpha-cursus
ImageIntroductieavonden in september in Nieuwerkerk a/d IJssel  & Rotterdam-Nesselande

Het zijn verwarrende tijden. Door de economische crisis, vraag je je misschien wel af hoe lang je je baan nog houdt. Is geld eigenlijk wel zo belangrijk? Of vraag je je juist af of je wel tijd genoeg besteedt aan wat je écht belangrijk vindt in het leven. Misschien denk je juist deze tijd veel na over bepaalde levensvragen.

Wellicht kunnen het christelijk geloof en een Alpha-cursus je daarbij helpen. Op een Alpha-cursus worden levensvragen op een interessante en vrijblijvende manier onderzocht. In Nederland volgden al ruim 160.000 mensen de Alpha cursus.
Lees meer...
 


Volgende diensten

Activiteiten

Zoeken