Skip to content

Jongeren in aktie
Jongeren in onze gemeente zetten zich regelmatig in voor een goed doel. Hier leest u over de diverse projecten waar zij zich voor inzetten.

Jongeren in Actie 2018
Twee jong volwassenen willen zich dit jaar ieder op een eigen project in Afrika inzetten voor de locale bevolking. Via Livingstone heeft Myrthe van Vliet zich aangemeld voor een project van Noah's Ark. Dit project is van een Nederlands echtpaar dat een project is gestart om mishandelde en in de steek gelaten kinderen op te vangen. Zij voeden de kinderen op in een veilige omgeving en leren hen een vak. Dit project bevindt zich in Oeganda.
Martijn Robbemond zal zich in Malawi gaan inzetten om samen met de locale bevolking te bouwen aan schoolgebouwen en latrines. Zijn reis is georganiseerd door World Servants, en Martijn zal als cultuurleider een groep jongeren leiden op het project.

Om deze reizen mogelijk te maken is een aardige som geld nodig. Hiervoor worden in het aankomende half jaar een aantal acties opgezet. Houd de facebookpagina's, website en Over en Weer goed in de gaten en doe mee. Want door te sponsoren helpt u hen om een steentje bij te dragen aan een betere wereld. De eerste actie wordt een nieuwjaarsduik. Graag nodigen wij u uit om 1 Januari met ons mee te duiken om hiermee zoveel mogelijk geld in te zamelen. Ziet u dit niet zitten dan kunt u natuurlijk altijd uw bijdrage storten. Geef u op bij Myrthe of Martijn of mail naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. voor meer informatie.
 
Nieuwjaarsduik voor kinderen uit Malawi en Oeganda
Het nieuwe jaar werd ingeleid met een ijskoud ritueel aan de Zevenhuizerplas. Georganiseerd door Myrthe van Vliet en Martijn Robbemond werd er een nieuwjaarsduik gehouden. Om de kinderen in Afrika niet in de kou te laten staan, zijn een aantal jongeren zelf de kou in gegaan. En koud was het!

Rond half 12 op 1 januari stond de parkeerplaats aan de middelweg vol met zowel duikers als supporters. De wind was stevig en koud en later ontdekten we dat het water net zo fris was. Er hadden zich in totaal 10 dappere duikers gemeld uit onze gemeente die samen met Myrthe en Martijn te water zouden gaan.

10 minuten voor tijd wisselde iedereen zijn of haar warme winterjas in voor een badjas en zwemkleding. Al bibberend aftellen. 3, 2, 1, GO! En daar gingen we... PLONS!
Het water was koud. IJskoud.
Na een keer kopje onder te gaan was het dan ook weer snel terug naar het strand. Vlug een handdoek om en weer opwarmen met een lekkere kop warme chocomel. Het gevoel in de ledematen was heel even weg van de kou, maar van binnen werden we warm. Dat er zo'n groep mensen met ons mee wilden duiken was fantastisch!  We hebben ze niet in de kou laten staan dit jaar. We stonden zelf in de kou voor een betere toekomst voor de kinderen in Malawi en Oeganda.
In totaal heeft deze nieuwjaarsduik €1028,- opgebracht. Een ongelofelijk mooi bedrag waar we van binnen heel warm van worden!

Namens Myrthe en Martijn, de beste wensen voor 2018 en bedankt voor de deelname en sponsoring!
 
Mambo!
Wat kunnen we terug kijken op een mooie reis!
Tweeënhalve week hebben wij ons onder mogen dompelen in de Tanzaniaanse cultuur, de mensen en het project. We hebben mogen bouwen, ontmoeten, ervaren en geven. En hier kijken we graag nog even met u op terug.

DSC03023.JPG DSC03056.JPG DSC03312.JPG DSC03465.JPG DSC03842.JPG DSC03973.JPG DSC04292.JPG DSC04468.JPG DSC_0092.JPG DSC_0226.JPG DSC_0353.JPG

Bouwen en ontmoeten
We zijn begonnen met de bouw van het staffhouse van 18 bij 6 meter groot. Dit hebben we samen gedaan met lokale jongeren van Milestone. Dit Staffhouse is voor de jongeren die op de boerderij komen leren. Deze kunnen dan daar verblijven. Ook komen er een aantal mensen vast te wonen. Zo is er altijd een bewaker voor de dieren, die worden daar namelijk snel gestolen. Voor het Staffhouse hebben we de fundering gelegd door geulen te graven en deze te vullen met stenen (18 kg per stuk) en cement. Later hebben we handmatig een betonvloer gegoten en hebben we een start gemaakt aan het bouwen van de muren. Aan het einde van onze reis bestond het gebouw uit een fundering en een muur van 4 stenen hoog, een zeer mooie prestatie!

Ervaren en geven
De tweede week hebben we ons meer gefocust op sociale activiteiten.
Zo hebben we twee keer een outreach gedaan naar het in de voorbereidingen genoemde vissersdorp. Daar hebben we spelletjes met de kinderen gedaan en schoolspullen, drinken, koekjes en babykleding uitgedeeld.
Ook zijn we naar een school voor gehandicapte kinderen geweest. Hier wordt les gegeven en onderdak geboden aan albino’s, blinden en doven. Dit was behoorlijk heftig en indrukwekkend. Hier hebben we schoolspullen, rijst, bonen en suiker uitgedeeld. Ook was er voor elk kind een pakje drinken. Aansluitend hebben we, ondanks de taalbarrière en de handicaps van de kinderen, met de kinderen gesport en spelletjes gedaan. Het was een onvergetelijke ervaring.

In het weekend was er een sporttoernooi tegen de lokale bevolking georganiseerd. De mannen werden gemixt met lokale jongens, en mochten het afleggen tegen een ander Afrikaans voetbalteam. De meiden mochten aan de slag met basketbal.  Het voetballen begon wel op een traditionele manier, namelijk "ietjes later" omdat de tegenpartij niet kwam opdagen. Uiteindelijk hebben we heerlijk gevoetbald en gebasketbald!

Ontspanning tussendoor
Een ander hoogtepunt van deze week was de safari. Twee dagen lang hebben we rondgereden in jeeps en onze ogen uitgekeken naar alle prachtige dieren. We hebben genoten van de natuur, van de paar dagen rust en van elkaar. Ook de boottocht op Lake Victoria was een aangename ontsnapping aan alle drukte van het project.

De laatste paar dagen hebben we afscheid genomen van de lokale jongeren en een traditionele Afrikaanse dans geleerd. Helaas was het toen alweer tijd om terug te gaan naar Nederland. Na een lange reis van 27 uur werden we op schiphol opgewacht door al onze familie en vrienden! Wij hebben enorm genoten van deze reis, veel geleerd en mooie ervaringen op gedaan.
Mocht u nog niet genoeg hebben van onze avonturen, op www.jia2016.nl hebben we een aantal filmpjes geplaatst over onze reis.

Asanté sana (Hartelijk bedankt) voor alle sponseringen, zonder u was dit niet mogelijk!

Kwaheri! (Tot ziens!)
 
Jongeren in Actie naar Tanzania in 2016
Vijftien jongeren uit de gemeente gaan in de zomer van 2016 naar Mwanza, Tanzania. Mwanza is een stad waar veel kinderen op straat leven en waar jongeren al vanaf heel jonge leeftijd in hun eigen levensonderhoud moeten voorzien. Samen met Livingstone proberen we iets te doen aan de uitzichtloze situatie waarin veel Tanzaniaanse kinderen leven. We gaan bouwen aan een leerboerderij waar jongeren een vak kunnen leren en op scholen en opvangcentra geven we ‘life skill’ lessen. Het belangrijkste is dat we Tanzaniaanse kinderen eigenwaarde laten voelen waardoor ze iets willen maken van het leven.

We hebben veel geld nodig. Dat is inmiddels duidelijk. Maar hoe veel hebben we nodig? En waar gaat al dat geld naar toe?
Met deze meter houden we bij wat we al hebben bereikt en hoe veel we nog op moeten halen. Iedere keer als er een bepaald bedrag is opgehaald vullen we de meter bij met zand. Hoe hoger het zand komt, hoe verder we zijn. De meter hangt in het Ontmoetingscentrum, voor iedereen zichtbaar. De meter loopt tot iets meer dan €22.000. Dat is het bedrag dat we als groep moeten ophalen; de vliegtickets betalen we zelf. 15 deelnemers maal 1400 euro.

De teller staat op dit moment op ruim €24.500. Dat betekent dat het beoogde bedrag ruimschoots gehaald is. Maar we gaan gewoon door. Koningsdag moet immers nog komen!

De namen van de jongeren: Martijn Robbemond (Groepsleider), Marlies van Beuzekom (Assistent groepsleider), Bas Teeuwen (Assistent groepsleider), Hanna van Beuzekom, Roel Teeuwen, Reinier Hogeweg, Jochem Hogeweg, Jelmer Baljeu, Iris van Vliet, Fleur, Lars Gelling, Danielle v.d. Zanden, Florine Nesselaar, Elianne v.d. Linden en Floris Marck

Nu de eerste acties zijn geweest (een 'veiling van beloften', een stampottenmiddag met bingo) begint de reis daadwerkelijk vormen aan te nemen. Zo waren de Veiling der Beloften (opbrengst € 654) en de Stamppottenmiddag (opbrengst €327,-) een groot succes. Ook andere acties brachten aardig wat geld in het laadje. (


FIFA-toernooi - 20 november
Op 20 november vond er een FIFA-toernooi plaats. De opbrengst van deze avond was €422,-

Sinterklaascentrale - 5 december
In dienst van de Sinterklaascentrale lieten veel van ons zich zwart schminken. Met een Sint en twee Pieten gingen we de huizen langs om kinderen een bijzondere avond te geven. We zongen liedjes, lazen voor, dansten, deden gek en opende cadeaus. En de kinderen vonden het prachtig. De Sinterklaascentrale heeft een geweldig bedrag van €1.400,- beschikbaar gesteld voor Tanzania. Veel meer dan we hadden verwacht. Hiervoor is Jongeren in Actie de Sinterklaascentrale natuurlijk enorm dankbaar. Op naar de volgende 5 december!

Kerstkaarten bezorgen - december
De jongeren bezorgden dit jaar uw kerstkaarten. Deze actie leverde € 285,- op.

Top2000 Café - 29 december
De laatste dagen van 2015 worden gewoonlijk geregeerd door de Top2000. Ook wij doen niets anders dan radio luisteren. Op 29 december was er een Top2000 Café. Een plaats waar muziekliefhebbers elkaar ontmoeten. Met drankjes en bitterballen en een echte Top2000PubQuiz en er is vooral veel muziek. De gezellige avond bracht € 455,- op.

1500 oliebollen - 31 december
Het inmiddels een traditie om met Jongeren in Actie oliebollen te bakken. Ieder jaar levert dit weer hilarische en memorabele momenten op. Ook dit jaar stonden we op 30 december vroeg naast onze warme nestjes om het deeg in het hete vet te gooien. Om 6 uur ’s ochtend ging het vuur onder pan aan en om 7 uur konden we de eerste oliebol proeven. Goed van smaak, rijk gevuld, misschien wat vet; volgens kenners kregen we een dikke 9!
Mede door de vele sponsoren hebben we op één dag een winst gemaakt van €1007,-. Meer dan ooit. Onze speciale dank gaat uit naar familie Marck voor het beschikbaar stellen van de koelcel. Daarnaast willen we natuurlijk iedereen bedanken die de oliebollen bij ons heeft besteld. 1500 oliebollen! Zoveel hebben we er nog nooit gebakken. We hopen dat het heeft gesmaakt.


Nieuwjaarsduik - 1 januari
En toen brak het moment van de waarheid aan. De dag dat jongens mannen en meisjes vrouwen werden. De grootste beproeving tot nu toe: de Nieuwjaarsduik! En laten we eerlijk zijn… het viel echt mee. Het zonnetje scheen, we hoefden geen wak te hakken en er was warme chocolademelk. Desondanks was de duik een uitdaging en hebben veel van de jongeren en de ouderen grenzen verlegd die ze anders nooit zouden verleggen. Jong en oud, allemaal even dapper. Onze complimenten voor alle duikers!
Nog grotere complimenten voor de sponsoren die de duikers hebben binnen gehengeld. Want zo op de eerste dag van het jaar konden we een schitterend bedrag van €2.144,- bijschrijven. Wat een prestatie en wat een begin van het nieuwe jaar.


Taarten
Iedere derde zondag van de maand verkopen we taarten na de ochtenddienst en na het Sunday Half Hour. U mag ook taarten schenken zodat wij die verkopen. Opbrengst in 2015 was € 309,-

God On Stage - 16 januari 2016

Wellicht was u erbij twee jaar geleden. Dan wilt u het dit jaar ongetwijfeld niet missen. Voor wie er niet bij was: God On Stage is een enerverend concert met veel talent uit eigen gemeente. Het is ontroerend en feestelijk, verrassend en herkenbaar. We vragen geen entreeprijs; er gaat wel een collecte rond. Er zal ook een Veiling der Beloften zijn.
16 januari, 20.00 uur in het Ontmoetingscentrum.

Spelavond - 12 februari 2016
Op 12 februari organiseren we een spelavond. Een hele avond worden er bordspellen gespeeld. We voorzien iedereen van drank en hapjes. Een ontspannende en gezellige avond dus.
Entreeprijs is €7,50. 20.00 uur in het Ontmoetingscentrum.

Sponsordiner
Met behulp van een echte chef-kok werd een luxe avondje-uit georganiseerd.

Wijnactie
De wijnactie is nagenoeg afgelopen. We hebben ongeveer 400 flessen verkocht en dat vond de leverancier meer dan voldoende. Hier een kort stukje over de actie en het bezorgen.
Jongeren in Actie bezorgt wijn op 23 april
De afgelopen weken hebben veel mensen wijn besteld bij Jongeren in Actie. De jongeren bezorgen zo'n vierhonderd flessen van deze Chateau De L'Horte.
Het bezorgen vindt plaats op zaterdag 23 april, tussen 9.00 en en 18.00. Heeft u besteld, maar bent u niet thuis? Geef het door via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. . Dan bezorgen we het op een later moment

Statiegeldbonnen
In de Bron en het Ontmoetingscentrum staan dozen om statiegeld bonnetjes in te leveren. Zo kunt u een kleine bijdrage leveren.

Sponsoren
We zijn altijd op zoek naar sponsoren. Wilt u een bijdrage leveren? U kunt overmaken op het rekeningnummer van de gemeente (NL75 RABO 0345 2003 65 t.n.v. Prot. Gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel) met  in de omschrijving een duidelijke verwijzing naar Jongeren in Actie. U kunt ons ook mailen ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. ). Volg ons op Facebook (https://www.facebook.com/JiA.nwk?fref=ts) of via onze site (https://jia2016.wordpress.com/). Enkele sponsoracties brachten al € 1945,- op. Enkele acties van gemeenteleden leverde een bedrag op van € 451,-

Giften
Van de diaconie kregen we een gift van €300,-. Twee collectes leverden €215,- op en van diverse gemeenteleden kregen we €1530,-
 
God on Stage benefietconcert scoort op alle fronten!
Geniet nog eens van de sfeer en bekijk de videos van Anton SinkeHet benefietconcert ten bate van Jongeren in Actie / Oekraïne,  dat op zaterdag 18 januari jl. plaats vond in het Ontmoetingscentrum, is een weergaloos groot succes geworden. Een volle zaal beleefde de avond als "een achtbaan van emoties". De mooiste liedjes met diepgaande teksten, stuk voor stuk bekend van de radio, tv, of uit het theater, werden schitterend vertolkt door talenten uit onze eigen kerk en van daarbuiten. Liedjes over blijdschap en verdriet, haat en liefde, oorlog en vrede, twijfels en zekerheden, alles kwam voorbij. Menigeen moest een traan wegpinken of ging compleet uit zijn of haar dak!
“Wij zijn op weg, wie houdt ons nu nog tegen?” Met die openingszin werd door de Michiel plus band (in zwart pak, met zonnebril) meteen de toon gezet!
De jongste artiesten waren de elfjarige Merel Jongekrijg (zang) en Sophie Jilles (piano) met het liedje 'De Speeltuin' van Marco Borsato. Zij deden vanaf de eerste noot meteen de harten smelten, net als de jonge Eva de Ruiter. Het liedje 'Mag ik dan bij jou', van Claudia de Breij bracht zij met veel gevoel over.
Ook Jelle van ‘t Hoff, die al wel vaker bij ons op het podium stond, deed het voortreffelijk. Hij zong de liedjes 'Postcards' en 'Oceaan' overtuigend en foutloos, ondanks de enorme lappen tekst! Van deze talenten in de dop zullen we hopelijk nog veel gaan horen!

Verder waren er opzwepende, maar ook ontroerende optredens van Fleur, Doortje, Michiel, Tamar, Lisanne en Ruben van der Linden, deze laatse in singer-songwriterstijl. De gelegenheidsband (André, Haico, Roel, Bas, Chris, Martijn, Sophie, Hans, Martin en ondergetekende) die ook bij diverse musicals in het O.C. speelde, leverde weer muziek van hoge kwaliteit, en liet de artiesten boven zichzelf uitstijgen.
Ook de Cantorij van het O.C. en Jongerenkoor Anthem leverden een belangrijke bijdrage aan de avond. Hans en Laura waren speciaal voor deze gelegenheid overgekomen vanuit Alblasserdam. Ruben en Sophie van Streun brachten op piano en dwarsfluit het gevoelige Ave Maria van de componist Gounod (1818-1893).

De gehele kerkzaal was omgetoverd tot een theater met professioneel licht en geluid, vakkundig geïnstalleerd en bediend door Roy, Martin en Jan-Willem. Een prachtige beeldenpresentatie op een groot scherm, gemaakt door Martijn Robbemond, verstrekte de boodschap die in de songteksten verborgen zat. Bij binnenkomst kregen de bezoekers zelfs heuse concertlampjes om mee te zwaaien, en zo de sfeer in de donkere zaal te versterken. Ook werd de avond door de twee  jongedames Sanne en Marieke vakkundig gepresenteerd. Om alles echt compleet te maken was, door Jongeren in Actie zelf, foyer "De Ontmoeting" ingericht, waar men de dorst kon lessen en bijpraten.

Het gebruik van niet-religieuze muziek is in onze en andere kerken kerk niet ongebruikelijk. De confronterende boodschap in bijvoorbeeld popsongs kan behoorlijk aankomen, en wordt door jong en oud goed ontvangen. Ook cabaret in de kerk doet het heel goed. Dat bleek ook nu weer, want een meesterlijk gespeeld vraaggesprek tussen een journaliste (Esther, met boekje "Oekraïens voor beginners" in de hand) en een typisch Oost-Europees gezant (Wieger, compleet met bontmuts) over de noodzaak van gulle giften voor Jongeren in Actie, deed de bezoekers diep in de buidel tasten, met een verbluffend resultaat. De opbrengst van deze geweldige avond bedroeg dit keer maar liefst € 2120,00! Hiermee laat de financiële barometer van Jongeren in Actie / Oekraïne een flinke stijging zien, en komt de Oekraïne-reis van onze jongeren een grote stap dichterbij.

Aan het einde van de avond werden alle artiesten en andere harde werkers met een langdurig staand applaus  en een mooie rode roos bedankt. Na twee toegiften kwam het concert na twee uur jammer genoeg tot een einde. De organisatie beloofde ook nog terug te keren met een God on Stage Kersteditie! "Maar eerst gaan we een poosje uitrusten".

De gehele avond is door een van onze huisfotografen Anton Sinke vastgelegd in een schitterende fotogalerij op deze site, waarvoor onze hartelijke dank. Zo kan iedereen nog eens nagenieten.

God on Stage en Jongeren in Actie bedanken iedereen die het concert bezocht heeft, gedoneerd, meegewerkt, gesponsord, gesjouwd, opgebouwd en schoongemaakt. Tevens bedanken wij ook kerkenraad en beheerscommissie, voor de ruimte en gelegenheid die ons geboden is om dit evenement tot stand te kunnen brengen.

Attie Teeuwen
 
Jongeren opnieuw op reis in 2014. Doe je mee?
In de zomer van 2012 zijn we met een groep van 14 jongeren op werkvakantie geweest in Moldavië. Een superervaring! Komend jaar, in de zomer van 2014, willen we weer op reis! Ben jij niet bang om de handen uit de mouwen èn ben jij in de zomer van 2014 15 jaar of ouder? Lees dan snel verder!
Lees meer...
 


Volgende diensten

Activiteiten

Zoeken