Zeven wegen van barmhartigheid Zeven wegen van barmhartigheid

Sta op en ga! Geef dorstigen te drinken!
Barmhartigheid is een actief woord. Het roept op tot actie. Ons hart spreekt en toont liefde als we de wereld in gaan. Vandaag lopen de slippers met daarbij water en blauwe voile symbolisch vanuit ons hart de wereld in. Er is oog voor de ander die -in letterlijke of figuurlijke zin- water nodig heeft.
(26 september 2021)

 

Opstaan en gaan! Een thema dat prima past bij het werk van de Pauluskerk. Het werk waar het vandaag over gaat. Op alle mogelijke manier wordt hulp en ondersteuning geboden aan hen die dat nodig hebben. ‘Warmhartigheid’ komt in vele vormen tot uiting. 
Barmhartigheid is een actief woord. Het roept op tot actie. We mogen ons hart laten spreken en onze  liefde tonen als ook wij de wereld ingaan.
Dit alles wordt gesymboliseerd door het hart met de groene ondergrond en bloemen & grassen. Er is voor groen gekozen, de kleur van het gewone leven. Want barmhartigheid is een alledaags onderdeel van het gewone leven.
Bij het hart staan koffertjes waarmee de kinderen van de kindernevendienst op pad gaan.
(17 oktober 2021)


 

Sta op en ga! Bezoek gevangenen.
Barmhartigheid is een actief woord. Het roept op tot actie. Ons hart spreekt en toont liefde als we de wereld in gaan. De gekozen liturgische kleur groen staat voor het gewone leven, want barmhartigheid is een alledaags onderdeel van het gewone leven.
Vandaag zien we de schoen terug waarin een gevangen kaars van Amnesty International staat. In en nabij de andere schoen staan distels, ook een teken van gevangenschap.
Bij het hart staat een ‘zachte, liefdevolle’ bloem als symbool voor deze weg van barmhartigheid.
(31 oktober 2021) 
Sta op en ga op bezoek bij de zieken!
Met de zeven wegen van barmhartigheid mogen we op weg gaan. Op een actieve manier mogen we ons hart laten spreken als we de wereld in gaan. De gekozen liturgische kleur groen staat voor het gewone leven, want barmhartigheid is een alledaags onderdeel van het gewone leven.
Vandaag staat het bezoeken van de zieken centraal. Bij de schoen staat een plantje met oranje bloemen en een kaart. Bij het koffertje van de kindernevendienst liggen rolletjes snoepjes. Dit laat zien dat aandacht aan de zieken wordt gegeven door ze een kaartje te sturen of een bloemetje of iets lekkers te brengen. De oranje roos in/nabij het hart symboliseert de nabijheid van liefde voor iedereen.
Oranje is een warme kleur waarmee optimisme en hoop wordt uitgestraald.  Het is een combinatie van rood van liefde en warmte met geel van zonneschijn.
(23 januari 2022)
 
Heelheid van de Schepping is de achtste barmhartigheid die door de Paus aan de reeks is toegevoegd. Vandaag hiervoor ook een symbolische schikking met het hart, een bloem, een schoen en een attribuut. Het hart, het kloppende middelpunt van ons leven. De rode roos als teken van de liefde voor elkaar en voor de wereld. Een atlas om de wereld te zien. De schoen geeft aan dat we in beweging, in actie moeten komen. Sta op en ga!
(20 februari 2022)

 
Sta op en geef hongerigen te eten! Met de zeven wegen van barmhartigheid mogen we op weg gaan. Ons hart spreekt en toont liefde als we de wereld in gaan om hongerigen te voeden. Het brood om van te leven wordt gemaakt van de korenaren die in de schoentjes liggen. De kinderen krijgen symbolisch de krentenbolletjes bij hun koffertjes mee naar de kindernevendienst.
De verschillende bloemen hebben verschillende kleuren, omdat niemand op deze aarde honger zou mogen hebben.
(29 mei 2022)


 
De laatste van de zeven barmhartigheden die centraal staat is het binnenlaten en onderdak bieden aan een vreemdeling. Uit de basisschikking van afgelopen startzondag zijn de schoen met het huisje en het hart zichtbaar. Het grote blad vormt het dak waaronder een veilige plek wordt geboden en de rode bloemen tonen de liefde waarmee de vreemdeling welkom wordt geheten. Ons hart spreekt en toont liefde als we ons openstellen voor een vreemdeling. De liturgische kleur groen staat voor het gewone leven, want barmhartigheid is een alledaags onderdeel van het gewone leven.
(26 juni 2022)


 
terug